Chokladkolakaka med hallon och italiensk maräng.

Choklad, hallon och maräng är en oslagbart läcker kombination.

8–10 bitar

125 g smör
1 ½ dl strösocker
2 ägg
1 ½ dl ljus sirap
3 dl vetemjöl
½ dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
½ tsk bakpulver
100 g hallon, färska eller frysta
potatismjöl

Till formen
smör
kokos

Italiensk maräng
4 äggvitor
½ dl vatten
2 ½ dl strösocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader.

2. Smält smöret i en kastrull och rör ner socker, ägg och sirap.

2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och rör ner det i smeten.

3. Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med smör och strö över kokos.

4. Häll smeten i formen. Doppa hallonen i potatismjöl och tryck ner dem i smeten.

5. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min. Låt kakan kallna.

6. Italiensk maräng: Vispa äggvitorna till ett hårt skum med en hushållsassistent eller elvisp. Koka under tiden vatten och socker till 121 grader i en kastrull.

7. Häll den heta sockerlagen långsamt över äggvitan under vispning på hög hastighet. Fortsätt att vispa tills marängen blir seg, glansig och har svalnat.

8. Spritsa eller bred marängen över kakan. Bränn av marängen med en brännare eller grädda den i någon minut, högst upp i ugnen på grillvärme.