Somrig chokladtårta med frukt och bär, som får avnjutas i trädgården.

Somrig chokladtårta med frukt och bär, som får avnjutas i trädgården.

Recept: Chokladtårta med citronfrosting

INGREDIENSER

10–12 bitar

Chokladtårta

  • 150 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl

Frosting

  • 60 g färskost, t ex Philadelphia, rumsvarm
  • 30 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 citron, skalet

Garnering

  • blåbär, färska
  • fikon, färska & skurna i klyftor

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från plattan. Rör i strösocker, kakao, vaniljsocker, bakpulver och salt. Rör ner äggen, ett i taget, och till sist vetemjölet.
  2. Bred ut smeten i en smord och bröad form med lös-tagbar botten, ca 24 cm
    i diameter.
  3. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 15–20 min. Låt den svalna i formen.
  4. Citronfrosting: Vispa samman alla ingredienser till en krämig och slät frosting. Tillsätt mer florsocker om den blir för lös.
  5. Stryk på frostingen på kakan och garnera den med blåbär och fikon.

Fler somriga tårtor:

Jordgubbscheesecake på kladdkakebotten

Lavendeltårta med vit choklad & vinbär

Knäckig jordgubbspaj