Det är praktiskt att baka tårta i långpanna. Chokladtårta med maräng, hallon & mintchoklad­grädde räcker till många och bottnarna kan bakas dagen innan kalaset.

Recept: Chokladtårta med maräng, hallon & mintchoklad­grädde

Ca 20 bitar

Chokladbotten

  • 6 ägg
  • 3 ½ dl strösocker
  • 1 msk bakpulver
  • ¾ dl kakao
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 1 dl mjölk

Marängbotten

  • 5 äggvitor
  • 2 ½ dl strösocker
  • ca 1 dl sötmandlar, grovhackade

Fyllning

  • 300 g hallon, frysta
  • 1–2 msk strösocker

Mintchokladgrädde

  • 10 dl vispgrädde
  • ca 30 After Eight-plattor

Garnering

  • ca 2 dl vispgrädde
  • 20 st hallon, färska
  • florsocker

GÖR SÅ HÄR:

  1. Chokladbotten: Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt. Blanda ihop bakpulver, kakao och vetemjöl och rör ner det tillsammans med mjölken i ägg-smeten. Rör det till en slät smet.
  2. Bred ut smeten i en långpanna, ca 30 x 40 cm, klädd med bakplåtspapper.
  3. Grädda bottnen mitt i ugnen i 13–15 min. Låt den kallna på plåten. Sänk ugnsvärmen till 150 grader.
  4. Marängbotten: Vispa äggvitorna med hälften av strösockret till ett fast skum. Tillsätt resten av sockret och vispa en stund till.
  5. Bred ut marängsmeten på en plåt, ca 30 x 40 cm, klädd med bakplåtspapper. Strö över  sötmandeln. Grädda bottnen längst ner i ugnen i ca 35 min. Låt den kallna på plåten.
  6. Fyllning: Tina hallonen och mosa dem med strösockret. Drag bort papperet från chokladbottnen och marängbottnen. Lägg chokladbottnen på en stor bricka. Bred ut hallonen ovanpå.
  7. Mintchokladgrädde: Vispa grädden fluffig. Spritsa gräddtoppar runt hela kanten på chokladbottnen med ca ¼ av grädden. Dela 10 av After Eight-plattorna i fyra delar. Tryck in en bit mellan varje gräddtopp.
  8. Skär resten av After Eight-plattorna i små bitar och blanda ner dem i grädden. Bred ut mintchokladgrädden innanför de spritsade gräddtopparna. Lägg på marängbottnen.
  9. Garnering: Vispa grädden och spritsa ca 20 toppar på tårtan. Sätt ett hallon i varje topp. Pudra florsocker över hallonen.
Chokladtårta med maräng, hallon & mintchoklad­grädde

Baka en festlig, läcker tårta i långpanna med en saftig choklad­botten, frasig maräng, After Eight-grädde och hallon.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här!