Recept: Chokladtosca
INGREDIENSER
Ca 12 bitar
Chokladbotten
- 175 g smör, rumsvarmt
- 2 ½ dl strösocker
- 3 ägg
- ½ dl ljus sirap
- 1 ½ dl kakao
- 1 nypa salt
- ½ tsk bakpulver
- 1 ½ dl vetemjöl
Toscasmet
- 75 g smör
- 1 ½ dl ljus sirap
- 3/4 dl vispgrädde
- 2 dl strösocker
- 200 g riven kokos
GÖR SÅ HÄR:
- Sätt ugnen på 180 grader. Vispa smör och strösocker pösigt. Rör ner äggen, ett i taget och sirapen. Vispa en stund till.
- Blanda ihop kakao, salt, bakpulver och vetemjöl i en separat skål. Rör ner mjölblandningen i ägg-smeten och blanda ihop allt till en slät smet.
- Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 23 cm i diameter.
- Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 min. Börja med toscasmeten när det är ca 10 min kvar av gräddningen.
- Toscasmet: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sirap, grädde och strösocker. Låt blandningen puttra på svag värme i några minuter. Blanda ner kokosen.
- Ta ut kakan ur ugnen och bred ut toscasmeten ovanpå. Grädda kakan i ytterligare 10–13 min. Låt den svalna i formen.

Segmjuk, lite kladdig chokladbotten med en härlig, knäckig toscasmet på toppen.
Fler ljuvliga recept:
Hallonpaj med persikor
Lyxiga rabarberpajer
Mjölkchokladcheesecake