Segmjuk, lite kladdig chokladbotten med en härlig, knäckig toscasmet på toppen. Här är receptet på en lyxig variant av en klassisk tosca.

Recept: Chokladtosca

INGREDIENSER

Ca 12 bitar

Chokladbotten

  • 175 g smör, rumsvarmt
  • 2 ½ dl strösocker
  • 3 ägg
  • ½ dl ljus sirap
  • 1 ½ dl kakao
  • 1 nypa salt
  • ½ tsk bakpulver
  • 1 ½ dl vetemjöl

Toscasmet

  • 75 g smör
  • 1 ½ dl ljus sirap
  • 3/4 dl vispgrädde
  • 2 dl strösocker
  • 200 g riven kokos

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa smör och strösocker pösigt. Rör ner äggen, ett i taget och sirapen. Vispa en stund till.
  2. Blanda ihop kakao, salt, bakpulver och vetemjöl i en separat skål. Rör ner mjölblandningen i ägg-smeten och blanda ihop allt till en slät smet.
  3. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 23 cm i diameter.
  4. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 min. Börja med tosca­smeten när det är ca 10 min kvar av gräddningen.
  5. Toscasmet: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sirap, grädde och strösocker. Låt blandningen puttra på svag värme i några minuter. Blanda ner kokosen.
  6. Ta ut kakan ur ugnen och bred ut toscasmeten ovanpå. Grädda kakan i ytterligare 10–13 min. Låt den svalna i formen.
Chokladtosca - kladdkaka med tosca

Segmjuk, lite kladdig chokladbotten med en härlig, knäckig toscasmet på toppen.

Fler ljuvliga recept:
Hallonpaj med persikor
Lyxiga rabarberpajer
Mjölkchokladcheesecake

 Prenumerera på vårt nyhetsbrev här!