Chokladtryffel med flingsalt på toppen. Få saker är så kopplade till njutning som choklad. Mörk choklad och salt är en läcker kombination.

Recept: Chokladtryffel med flingsalt

INGREDIENSER

Ca 25 st

  • 250 g mörk choklad, 70 procent
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 25 g smör, rumsvarmt
  • ½ tsk flingsalt

Garnering

  • 150 g mörk choklad, 55–70 procent
  • flingsalt

GÖR SÅ HÄR:

  1. Grovhacka chokladen och lägg den i en bunke.
  2. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör tills chokladen smält. Rör ner smör och salt. Ställ tryffelsmeten kallt tills den stelnat, i 1–2 tim.
  3. Rulla kulor av smeten. Det är kladdigt så var lätt på handen. Ställ kulorna kallt tills de
    stelnat ordenligt.
  4. Dela chokladen, till garneringen, i mindre bitar och smält den över vattenbad.
  5. Doppa tryffelkulorna snabbt i chokladen. Garnera med lite flingsalt och låt stelna. Förvara tryfflarna i kylen.
Chokladtryffel med flingsalt

Foto: Roger Olsson

Garnera chokladtryfflarna med flingsalt som ger en extra touch.

VISSTE DU ATT…

…kakaobönan sägs öka produktionen av lyckohormonet serotonin och till och med agera som ett afrodisiakum. Så att ett gott chokladbakverk kan kännas som balsam för själen är inte så konstigt.

Är du sugen på fler chokladrecept?

Chokladtårta med salt kolasås & marshmallowsfyllning 

Hemgjord kexchoklad 

Glutenfri chokladkaka

Tarte au chocolat