Friskt och fräscht med citron.

Recept på citron- & mandelkaka

Mandel, ricottaost och citron bidrar till att denna kaka smakar ljuvligt.

INGREDIENSER

Ca 10 bitar

  • 200 g sötmandel
  • 3 ägg
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 ½ dl strösocker
  • ¾ dl vetemjöl
  • 150 g ricottaost
  • 1 krm äkta vaniljpulver
  • 3 citroner, finrivet skal & saft
  • 1–2 tsk strösocker

Garnering

  • florsocker
  • citronskal, finrivet

CITRON- & MANDELKAKA – GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Mal mandeln fint i en mandel­kvarn.
  2. Smörj en springform, 18– 20 cm i diameter, och bröa den med lite av den malda mandeln.
  3. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa vitorna till ett hårt skum i en separat skål.
  4. Vispa smör och strösocker krämigt i en annan bunke. Vispa ner äggulorna i smeten.
  5. Rör ner mandel, vetemjöl, ricotta­ost, vaniljpulver samt skal och saft av citronerna.
  6. Vänd försiktigt ner de vispade äggvitorna. Bred ut smeten i formen och jämna till ytan. Strö över lite strösocker ovanpå.
  7. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 min eller tills den känns genomgräddad i mitten. Låt svalna.
  8. Pudra florsocker över kakan vid servering och garnera med citronskal.