Bjud på en ljuvlig citron- & marängpaj som är lika god som vacker att se på.

Recept: Citron- & marängpaj

INGREDIENSER

8–10 bitar

Pajdeg

  • 150 g smör
  • ½ dl strösocker
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • ½ dl havregryn
  • 1 tsk bakpulver

Lemon curd

  • 4 ägg
  • 2 ½ dl strösocker
  • 1 dl pressad citronsaft
  • 1 citron, rivet skal
  • 125 g smör

Maräng

  • 3 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • ½ tsk vaniljsocker

Gör så här:

  1. Pajdeg: Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke. Slå över smöret och blanda till en deg.
  2. Tryck ut degen i en form, ca 24 cm i diameter, med löstagbara kanter. Se till att göra höga pajdegskanter så att fyllningen stannar kvar i skalet.
  3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 15 min. Låt det kallna.
  4. Lemon curd: Blanda ägg, socker, citronsaft och skal i en värmetålig glasskål. Sätt skålen över vattenbad och vispa hela tiden tills den tjocknar.
  5. Ta bort lemon curden från värmen och klicka ner smöret i små tärningar. Rör till en jämn kräm och låt den kallna.
  6. Fyll pajskalet med lemon curden. Sätt ugnen på 150 grader.
  7. Maräng: Vispa vitorna hårt. Vänd ner lite av sockret, fortsätt vispa och vänd sedan ner det sista strösockret samt vaniljsockret. Klicka eller spritsa ut marängen på pajen.
  8. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 min. Tänk på att pajen måste stå i minst 2 tim innan du kan skära bitar av den. Servera gärna pajen med lättvispad grädde.

Citron- & marängpaj