Läcker cheesecake med härlig citronsmak. Kakan behöver inte gräddas, utan endast stå i kylen. Med glutenfria kex blir denna cheesecake glutenfri.

Recept: Citroncheesecake

INGREDIENSER

10–12 bitar

  • 225 g digestivekex (välj glutenfria digestivekex för ett glutenfritt alternativ)
  • 100 g smör, smält

Fyllning

  • 4 gelatinblad
  • 2 ägg
  • 200 g färskost, t ex Philadelphia
  • 2 dl crème fraiche, 34 procent
  • 1 1/2 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 citron, rivet skal & saft

Garnering

  • citronmeliss
  • citronskivor

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smula sönder kexen och blanda dem med smöret till en smulig blandning. Tryck ner smuldegen i botten på en limpform, ca 1 ½ liter. Ställ formen i kylen i ca 15 min.
  2. Fyllning: Lägg gelatin­bladen i en skål med kallt vatten i ca 5 min. Dela äggen i gulor och vitor i två separata skålar.
  3. Blanda gulor, färskost, crème fraiche, florsocker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och rör ner dem i smeten.
  4. Värm upp citronsaften snabbt i en kastrull. Ta bort den från värmen och låt gelatinbladen smälta i saften. Låt blandningen svalna något och häll ner den i fyllningen under omrörning.
  5. Bred ut fyllningen på kaksmulorna i formen. Täck över kakan med plastfolie och ställ den i kylen att stelna i 2–3 tim. Garnera din citroncheesecake med citronskivor och citronmeliss.