Citronmarängpaj består av ett mördegsskal som fylls med en syrlig citronkräm och toppas med söt maräng.

Recept: Citronmarängpaj

Ingredienser:

8–10 bitar

Pajdeg

  • 1 dl florsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 1 äggula
  • ev lite kallt vatten

Citronkräm

  • 1 gelatinblad
  • 1 ½ dl citronsaft, pressad
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • ¾ dl maizena majsstärkelse
  • 3 äggulor
  • 30 g smör

Italiensk maräng

  • 75 g äggvita
  • 50 g vatten (1/2 dl)
  • 150 g strösocker

Gör så här

  1. Kör alla ingredienser till pajdegen i en matberedare till en deg. Plasta om och låt den vila i kylskåp
    i 20 min. Kavla ut degen, ca 3 mm tjock, och klä en pajform med löstagbar botten, ca 23 cm i diameter.
  2. Nagga bottnen med en gaffel och frys pajskalet i 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda bottnen i ca 10 min eller tills den fått lite färg. Låt den svalna.
  3. Låt gelatinbladet ligga i kallt vatten i ca 5 min. Blanda citronsaft, strösocker och 1 dl vatten i en kastrull. Vispa ihop 1 dl vatten, maizena och äggulor i en bunke. Koka upp citronblandningen och häll den över ägguleblandningen. Rör om.
  4. Häll tillbaka allt i kastrullen. Koka krämen under omröring tills den tjocknar. Häll krämen i en bunke, tillsätt gelatinbladet och smör i krämen.
  5. Rör till en jämn kräm och låt den svalna. Bred ut krämen i pajskalet och ställ pajen i frysen. Krämen ska ha satt sig innan du börjar med marängen.
  6. Häll äggvitan i en metall- eller glasskål. Häll vatten och strösocker i en kastrull. Koka upp strösocker och vatten, håll koll på temperaturen med hjälp av en termometer.
  7. Börja vispa ägg­vitan när sockerlagen nått 100 grader, gärna i maskin. Fortsätt koka sockerlagen tills den når 121 grader.
  8. Häll sockerlagen i en tunn stråle i äggvitan sam­tidigt som du vispar. Fortsätt vispa till en kall och styv maräng.
  9. Klicka ut marängen på krämen och gör små toppar. Bränn av marängen med en brännare.

 

Missa inte: Enkelt grundrecept på pajdeg!

Visste du att?

Italiensk maräng är en av tre marängsorter. Det finns även fransk (kallvispad) och schweizisk (varmvispad).
Italiensk maräng blir mjuk och följsam och är optimal på citronpajen. Den kan med fördel användas till att dekorera med och behöver inte gräddas.

NUVARANDE Citronmarängpaj
NÄSTA Blåbärsbullar med kardemumma