Citronmarängpaj som kan färgas rosa med hjälp av mosade hallon och får gärna garneras med citronskivor, citron­meliss och florsocker.

Recept: Citronmarängpaj

INGREDIENSER

12–14 bitar 

Deg

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 msk vatten
  • 1 ägg
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ dl florsocker

Citronfyllning

  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 2–3 citroner, skal & saft

Maräng

  • 6 äggvitor
  • 3 dl strösocker
  • ev 1 tsk citronsaft
  • ev hallon, mosade & sockrade

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienserna till en smidig pajdeg. Tryck ut den i en pajform, 30 cm i diameter, med mjölade fingrar. Nagga bottnen. Grädda den mitt i ugnen i 10–15 min eller tills den har fått färg.
  2. Fyllning: Vispa ägg och socker så det blir vitt och pösigt, i ca 5 min. Sikta ner mjölet och blanda till sist ner citronskal och -saft. Blanda noga. Häll fyllningen i formen.Grädda pajen mitt
    i ugnen i 15–20 min eller tills den har stannat av. Ta ut pajen och höj ugnsvärmen till 225 grader.
  3. Maräng: Vispa ägg-vitorna till ett hårt skum och tillsätt sockret, lite i taget. Vispa till marängen är fast. Tillsätt ev citronsaft och hallon för att få en rosa hallonmaräng. Blanda med en slickepott.
  4. Klicka ut marängen över pajen och gör toppar av den med slickepotten eller en sked. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 10 min. Marängen ska ha fått en fin färg.
Citronmarängpaj

Citronmarängpaj är både syrligt och sött.