En citronpaj med frasig pajbotten och en frisk och krämig citronfyllning gör alltid succé.

Recept: Citronpaj

INGREDIENSER

Ca 12 bitar

Deg

  • 125 g smör, kylskåpskallt
  • 3 dl vetemjöl
  • ½ dl florsocker
  • 1 äggula

Fyllning

  • 2 ½ dl vispgrädde
  • 1 citron, saft & finrivet skal
  • 2 ägg
  • 1 ½ dl florsocker

Garnering

  • florsocker
  • citronskivor
  • citronmeliss

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop smör, mjöl och florsocker. Tillsätt äggulan och knåda snabbt ihop allt till en deg. Låt den vila i kylen i ca 10 min.
  2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
 Nagga bottnen med en gaffel. Låt den stå i kylen i ca 10 min.
  3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 12–13 min. Sänk ugnsvärmen till 180 grader.
  4. Fyllning: Vispa ihop alla ingredienserna till fyllningen. Häll smeten i pajskalet och grädda pajen mitt i ugnen i ytterligare ca 25 min. 
Låt den kallna i formen.
  5. Låt pajen stå i kylen och stelna i minst 1 tim innan servering. Servera den gärna med lättvispad grädde.
Citronpaj med frasig pajbotten och en frisk och krämig citronfyllning.

Pudra florsocker över pajen och garnera den med citronskivor innan servering.