Citron är alltid ljuvligt gott och fräscht i bakverk.

Friskt syrliga delikatesser som imponerar på fikabordet.

8 st

Pajdeg
4 dl vetemjöl
150 g smör, kallt i kuber
1 äggula
1 tsk vaniljsocker
¾ dl vatten, iskallt

Fyllning
2 citroner, saften (1 ½ dl)
och finrivet skal
1 ½ dl vatten
3 ½ dl florsocker
2 msk maizena majsstärkelse
4 äggulor, rumsvarma

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR
1. Pajdeg: Kör alla ingredienserna, utom vattnet, i en matberedare. Tillsätt vattnet och mixa ihop degen till en degboll.

2. Klä tartelettformar, ca 10 cm i diameter, med degen. Nagga bottnen med en gaffel. Vill du göra mindre tarteletter går det lika bra att använda mandelmusselformar. Smörj dem först. Ställ formarna i kylskåp i ca 1 tim. Sätt ugnen på 200 grader.

3. Grädda formarna mitt i ugnen i ca 8 min. Sänk därefter ugnsvärmen till 175 grader.

4. Fyllning: Koka under vispning upp saft och skal av citron, vatten, flor­socker och maizena i en kastrull. Ta kastrullen från värmen när blandningen har tjocknat och låt den svalna lite.

5. Vispa i en äggula i taget och vispa till en jämn smet. Fördela fyllningen i pajskalen.

6. Grädda tarteletterna mitt i ugnen i ca 10 min. Låt dem svalna helt. Pudra dem med lite florsocker vid servering.