En desserttwist på en svensk klassiker - hasselbacksäpplen!

 

Hasselbacksapplen_ny2

Hasselbacksapplen_ny1

4 portioner

2 msk smör, smält & avsvalnat
1 msk brunt farinsocker
½ tsk mald kanel
2 äpplen

Havregrynssmul
2 msk smör, smält & avsvalnat
2 msk brunt farinsocker
½ tsk kanel
1 msk vetemjöl
1 msk havregryn

Servering
4 kulor glass

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ett folieark på en plåt, stort nog att omsluta 4 äppelhalvor runt om.

2. Skala äpplena och dela på mitten. Peta bort kärnorna och skär bort fula och hårda delar. Skär två mm breda snitt i äppelhalvorna men skär inte hela vägen ned i botten – de ska hålla ihop. Ställ på foliearket på plåten.

3. Blanda smör, farinsocker och kanel och pensla eller gnid in äpplena med blandningen och vik foliearket över. Grädda mitt i ugnen i 20 min.

4. Havregrynssmul: Blanda alla ingredienserna. Ta ut äpplena ur ugnen och strö över smulet. Separera gärna lite på skivorna så toppingen hamnar mellan skivorna också. Ställ tillbaka i ugnen, utan att vika över aluminiumfolien den här gången. Grädda vidare i 15 minuter.

5. Servera med en kula glass per äpple.