Klassiska syltkakor på fikabordet är en given succé!

Baka underbart goda, dubbla syltkakor med pärlsocker på toppen. En riktigt gammeldags kaka som är en prydnad på varje fikabord!

Ca 35 st

5 ½ dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 dl socker
200 g smör, kylskåpskallt
1 ägg

Garnering
1 ägg, uppvispat
pärlsocker
hallonsylt

GÖR SÅ HÄR
1. Blanda vetemjöl, potatismjöl och socker i en bunke. Skär ner smöret och blanda till en smulig massa. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Vira in i plastfolie och låt vila i kylen i 30 min.

2. Sätt ugnen på 175 grader. Kavla ut halva degen på lätt mjölat bakbord. De ska vara ca 2 mm tjock. Stansa ut 35 cirklar, ca 5 cm i diameter, och lägg på plåt med bakplåtspapper. De kan ligga nära varandra eftersom kakorna inte flyter ut.

3. Kavla ut den andra halvan och stansa ut 35 rundlar till, också de 5 cm i diameter. Stansa även ut ett hål någonstans – det är roligt att sätta dem lite snett men blir mer klassiskt om man sätter dem centrerat så klart 🙂 Lägg ovanpå en hel rundel på plåten.

4. Pensla kakorna med ägg och strö pärlsocker ovanpå. Klicka i en liten mängd sylt i varje utstansat hål.

5. Grädda mitt i ugnen i 15 min. Låt svalna på galler och förvara i en lufttät burk.

Hålet för sylten behöver inte vara på mitten - det lir lite roligare om det hamnar lite här och där!

Hålet för sylten behöver inte vara på mitten – det lir lite roligare om det hamnar lite här och där!