Ljuvliga éclairer med halloncurd och pistaschnötter.

Recept: Éclairer med hallon och pistasch

INGREDIENSER

15–20 st

Halloncurd

  • 450 g hallon, färska eller frysta
  • 1 dl strösocker
  • 50 g smör
  • 1 citron, saft & skal
  • 1 ½ msk maizena majsstärkelse
  • 3 äggulor

Pâte à choux-deg

  • 125 g vatten (ca 1 ½ dl)
  • 125 g mjölk (ca 1 ¼ dl)
  • 1 krm salt
  • 1 ½ msk strösocker
  • 125 g osaltat smör
  • 150 g vetemjöl (ca 2 ¼ dl)
  • 250 g ägg (ca 5 st)

Hallonglasyr

  • ca 4 dl florsocker
  • saft från hallon

Garnering

  • hallon, färska
  • pistaschnötter, skalade & hackade

GÖR SÅ HÄR:

  1. Halloncurd: Lägg hallonen i en kastrull och värm upp dem. Mosa hallonen och sila dem genom en finmaskig sil så att du får bort kärnorna. Pressa med en sked och skrapa under­sidan på silen så att du får med allt fruktkött.
  2. Koka upp hallonpurén med strösocker, smör och citron.
  3. Rör ihop maizenan med lite av hallonkoket i en mugg, och tillsätt det under omrörning så att purén tjocknar.
  4. Sänk värmen och vispa i äggulorna, nu är det viktigt att curden inte kokar för då bildar ägget klumpar. Vispa tills krämen har tjocknat. Har det bildats klumpar kan krämen silas genom en finmaskig sil. Låt den svalna och fyll en spritspåse med den.
  5. Deg: Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp vatten, mjölk, salt, strösocker och smör i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan och sikta ner vetemjölet, rör kraftigt med en träslev.
  6. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och fortsätt röra tills smeten är tjock, blank och släpper från kanterna. Lägg degen i en skål.
  7. Vispa ihop äggen i en skål och tillsätt lite i taget till degen. Vispa ordentligt med elvisp på låg hastighet efter varje mängd ägg. Degen ska rinna långsamt.
  8. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Fyll en spritspåse (försedd med rund ryll) med smeten. Spritsa ut längder på bakplåtspapperet, ca 12 cm långa. Dra spår med en gaffel över varje för att göra sprickbildningen mer kontrollerad.
  9. Grädda éclairerna mitt i ugnen i 5 min, sänk sedan värmen till 175 grader och grädda dem i ytterligare 15–25 min. De ska vara rejält gyllenbruna innan du tar ut dem, annars sjunker de ihop så fort de kommer ut ur ugnen.
  10. Stick några hål i éclairernas kortsidor, t ex med en provsticka, för att släppa ut fukt. Låt dem svalna på ett galler.
  11. Glasyr: Mät upp florsockret i en liten skål. Tillsätt hallonsaften droppvis samtidigt som du rör om med en sked tills du får en spritsbar konsistens. Glasyren ska rinna från skeden, men ganska långsamt.
  12. Gör tre små hål i undersidan av éclairerna och spritsa in halloncurden. Bred på glasyren på eclairerna. Dekorera dem med hallon och pistaschnötter.
Éclairer med hallon och pistasch

Supergoda eclairer med hallonfyllning.