Underbart goda och luftiga bakelser med syrlig lemon curd och söt maräng.

Underbart goda och luftiga bakelser med syrlig lemon curd och söt maräng.

Ca 18 st 

Lemon curd
3 ägg
2 dl strösocker
2 citroner, saften
50–75 g smör

Pâte à choux-deg
125 g vatten (ca 1 ½ dl)
125 g mjölk (ca 1 ¼ dl)
1 krm salt
1 ½ msk strösocker
125 g osaltat smör
150 g vetemjöl (ca 2 ¼ dl)
250 g ägg (ca 5 st)

Italiensk maräng
75 g äggvita
50 g vatten (½ dl)
150 g strösocker

GÖR SÅ HÄR:

1. Lemon curd: Vispa ihop ägg, strösocker och citronsaft i en liten kastrull.
Använd inte en stålvisp, då blir krämen lätt gråaktig.

2. Sjud krämen på svag värme under vispning tills den har tjocknat, den får inte koka. Ta kastrullen från plattan och rör ner smöret. Låt krämen kallna och fyll en spritspåse med den.

3. Deg: Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp vatten, mjölk, salt, strösocker och smör i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan och sikta ner vetemjölet, rör kraftigt med en träslev.

4. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och fortsätt röra tills smeten är tjock, blank och släpper från kanterna. Lägg degen i en skål.

5. Vispa ihop äggen i en skål och tillsätt lite i taget av dem i degen. Vispa ordentligt med elvisp efter varje gång du tillsatt ägg. Degen ska rinna långsamt.

6. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Fyll en spritspåse (försedd med rund tyll) med smeten. Spritsa ut längder på bakplåtspapperet, 8–10 cm långa. Dra spår med en gaffel över varje för att få en finare sprickbildning.

7. Grädda éclairerna mitt i ugnen i 5 min, sänk sedan värmen till 175 grader och grädda dem
i ytterligare 15–25 min. De ska vara rejält gyllen-bruna innan du tar ut dem, annars sjunker de ihop så fort de kommer ut ur ugnen.

8. Stick några hål i éclairernas kortsidor, t ex med en provsticka, Låt dem svalna på ett galler.

9. Italiensk maräng: Häll äggvitan i en metall- eller glasskål. Häll vatten och strösocker i en kastrull.

10. Koka upp strösocker och vatten, håll koll på temperaturen med hjälp av en termometer. Börja vispa äggvitan när sockerlagen nått 110 grader, gärna i maskin. Fortsätt koka sockerlagen tills den når 121 grader.

11. Häll ner sockerlagen i en tunn stråle i äggvitan samtidigt som du vispar. Fortsätt vispa till en kall och styv maräng. Fyll en spritspåse (försedd med en sned tyll) med marängsmeten.

12. Gör tre små hål på éclairernas undersida och spritsa in lemon curd. Spritsa marängen ovanpå och bränn av den med en brännare.

Pâte à choux
De fluffiga och fjäderlätta bakverken är gjorda på en så kallad pâte à choux-deg. Det är en deg som endast innehåller smör, vatten, mjölk och vetemjöl. Vätskan bildar luftblåsor inuti degen när den rostas i en kastrull.
Petit choux-bakelser görs av en liknande deg men är oftast runda och har ingen glasyr.

Recept på fler éclairer hittar du här!