Baka scones och servera ljumma med smör och marmelad – rena himmelriket! Och dessutom är de så enkla att baka.

Recept: Engelska scones

INGREDIENSER

12–16 st

  • 7 ½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl strösocker
  • 100 g smör, kallt
  • ca 2 ¾ dl mjölk

Pensling

  • mjölk

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg mjöl, bakpulver, salt, vaniljsocker, strösocker och smör, skuret i kuber, i en matberedare eller i en skål. Kör ihop allt till en smulig massa eller jobba snabbt ihop det med fingrarna.
  2. Värm mjölken och tillsätt den, lite i taget, till degsmulorna.
    Arbeta ihop till en smidig deg med maskin eller för hand.
  3. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och platta ut den, ca 2 cm tjock. Ta ut rundlar med ett mått på 5–6 cm.
  4. Lägg rundlarna på en bakplåtspappersklädd plåt och låt dem vila i ca 10 min. Pensla dem med mjölk.
  5. Nagga sconesen med en gaffel och grädda mitt i ugnen i 10–12 min. Servera dem ljumna med smör, marmelad och vispad grädde.
Engelska scones med marmelad

Foto: Thomas Carlgren

Lättbakade scones med marmelad lyxar till helgfrukosten.

Fler recept på scones hittar du här:

Varför naggar man scones?

För att bröden inte ska gräddas ojämnt brukar man nagga degen lätt med en gaffel innan gräddning.

MENY FÖR ETT LYCKAT AFTERNOON TEA

I stället för att alla läckerheter står uppdukade när gästerna anländer är det effektfullt att bära in de olika anrättningarna efterhand. En bra afternoon tea-meny ska innehålla allt från mer matiga inslag till sötsaker, serverade i nämnd ordning.

Teet är mycket viktigt – undvik påste. Låt gästerna välja på två olika sorters te som bryggs och får dra efter anvisningar.

Tips till afternoon tea menyn:

  1. Scones med rört ekologiskt smör och tre sorters hemlagade marmelader: gröna tomater och ingefära, plommon och madeira, hösthallon med amaretto.
  2. Tre sorters sandwich: lax och krasse, rostbiff med rostad lök, lättsyrad färsk gurka.
  3. Sötsaker: toscakaka, spettekaka, ingefärskakor med lemon curd, mascarponefyllda småkakor, tarteletter med vaniljkrämsfyllning och färska bär, ostkaka med vispgrädde och sylt på hösthallon.
  4. Hemmagjord rabarberdricka som komplement till teet.