Färga dina maränger enkelt med pastafärg! Maränger är hetare än någonsin. De är lätta att göra och kan varieras i oändlighet med färg, form och smak.

Recept: Randiga maränger

INGREDIENSER

Ca 46 st

 • 100 g äggvita
 • 3 dl strösocker
 • pastafärg, valfri

GÖR SÅ HÄR:

 1. Sätt ugnen på 80 grader. Häll äggvita och strösocker i en metall- eller glasskål och ställ den över vattenbad. Vispa smeten med en handvisp tills den har nått 62 grader.
 2. Ta bort skålen från spisen och vispa smeten med elvisp tills den har blivit kall.
  maranger__fargglada2
 3. Vänd en spritspåse in och ut och sätt den över ett glas, en kanna eller liknande. Använd en tandpetare som du doppar i färgen och dra 4 eller 5 streck från toppen till mitten av påsen.
  maranger__fargglad
 4. Vänd påsen åt rätt håll och sätt i en stor, rund tyll. Fyll spritspåsen med marängsmeten och tryck lite lätt på den så att färgen sprids ut en aning. Spritsa ut små toppar.
  maränger
 5. Grädda marängerna mitt i ugnen i ca 45 min. Låt dem svalna. 
  maränger__fargglada4

Tips!

Marängerna färgas med pastafärg som är en högkoncentrerad färg. Vanlig hushållsfärg tillför vatten vilket kan göra det svårt att hålla marängen fast.

3 SORTERS MARÄNGER

Det finns tre typer av maräng: fransk (kallvispad), schweizisk (varmvispad) och italiensk (sockerlagsbaserad). Gemensamt för dem alla är att de inte tycker om fett, därför är det viktigt att vara noggrann med att ingen äggula följer med i äggvitan. Det kan även sitta kvar fettrester i plastbunkar och plastredskap så bäst är att använda metall eller glas.

• Den franska marängen blir torr och frasig om den gräddas i låg temperatur, den passar därför bra till att göra bottnar med.

• Den schweiziska blir torr på utsidan men seg på insidan. Den är inte lika ömtålig som den franska vilket gör att det går bra att blanda exempelvis choklad i den. Den börjar inte ”smälta” som den franska kan göra.

• Den italienska marängen blir mjuk och följsam och är optimal att spritsa. Den kan med fördel användas till att dekorera med och behöver inte gräddas. Italiensk maräng är även bra att använda som bas i mousser då den gör att de håller bättre.