Klassisk äppelpaj med dekorativt lock. Den ljuvliga äppelfyllningen kan anas genom hålet i mitten av pajen.

Recept: Farmor Ankas äppelpaj

INGREDIENSER

8–10 bitar

Pajdeg

  • 255 g vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 170 g smör, kylskåpskallt
  • 85 g koncentrerad äppeljuice, kall
  • ¾ msk äppelcidervinäger

Fyllning

  • 8 äpplen, gärna olika sorter, söta & sura
  • 2 msk farinsocker
  • 1 tsk mald kanel
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 3 msk maizena majsstärkelse

Gör så här:

  1. Pajdeg: Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke och skiva ner ¼ av smöret. Nyp ihop tills du får en grynig massa. Tillsätt resten av smöret men arbeta inte för mycket, låt det vara lite olika stora klumpar.
  2. Blanda äppeljuicen med äppel­cidervinägern och tillsätt mjölblandningen. Arbeta snabbt ihop till en deg. Plasta in degen och låt den vila i kylen i minst 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Kavla ut lite mer än hälften av degen till en cirkel, ca 27 cm i diameter, och låt resterande deg vila i kylskåpet. Klä en pajform, ca 23 cm i diameter, med degen och ställ in formen i kylskåpet medan du gör fyllningen.
  4. Fyllning: Kärna ur, skala och skär äpplena i centimeterstora kuber. Tillsätt farinsocker, kanel och citronsaft och blanda väl.
  5. Tillsätt maizena, 1 msk åt gången, och rör om efter varje gång.
  6. Ta ut resterande deg ur kylen och kavla ut den. Stansa ut rundlar med ett kakmått, ca 4 cm i diameter. Gör ev några mindre rundlar till pajens mitt. Lägg äpplena i formen och placera rundlarna runt om med början längs kanten. Först ett varv, sedan ett varv till ovanpå det och så vidare tills det bara återstår en liten öppning i mitten.
  7. Ställ pajen på en plåt för det kommer antagligen att bubbla över. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 20 min. Sänk värmen till 175 grader och grädda i ytterligare 50–60 min. Täck formen med aluminiumfolie om pajen blir för mörk.
Farmor Ankas äppelpaj

Imponera på gästerna med en vacker och god äppelpaj.