Filmjölksfrallor med skinka och gurka

Garnera de fluffiga frallorna med blå vallmofrön.

Filmjölksfrallor

Av Linda Andersson Foto Thomas Hjertén
Vardagslyx är att få nybakade filmjölksfrallor till frukost.

Recept: Filmjölksfrallor

INGREDIENSER

Ca 12 st

Frallor

  • 25 g jäst
  • 4 dl filmjölk
  • 1 dl vatten
  • 1 ½ tsk salt
  • 11–12 dl vetemjöl

Pensling & garnering

  • mjölk
  • blå eller vita vallmofrön

FILMJÖLKSFRALLOR – GÖR SÅ HÄR: 

  1. På kvällen: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt filmjölk och vatten. Blanda tills jästen lösts upp. Rör ner salt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en lite kladdig deg och knåda den i några minuter.
  2. Dela degen i ca 12 bitar. Forma dem med mjölade händer till runda bullar. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Täck plåten med en bakduk och lägg över plastfolie eller lägg plåten i en stor plastpåse. Ställ den i kylskåp över natten.
  4. På morgonen: Sätt ugnen på 250 grader. Ta fram plåten och låt den stå i rumstemperatur medan ugnen blir varm.
  5. Pensla bullarna med mjölk och strö över vallmo­frön. Grädda
    bröden mitt i ugnen i 11–14 min. Låt dem svalna på plåten.