Flädercheesecake med hallonswirl är en syrlig och fräsch kaka.

En vackert marmorerad flädercheesecake med smak av sommar.

Recept: Flädercheesecake med hallonswirl

INGREDIENSER

8–10 bitar

Botten

  • 100 g smör
  • 200 g digestivekex

Fyllning

  • 4 ½ gelatinblad
  • 1 vaniljstång
  • 500 g kesella, 10 procent
  • 5 dl crème fraiche
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl fläderblomssaft, koncentrerad

Hallonsås

  • 1 msk strösocker
  • ¾ dl vatten, kallt
  • 1 ½ tsk maizena majsstärkelse
  • 3 ½ dl hallon, frysta

Garnering

  • hallon, färska

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Krossa kexen till små smulor med en mixer eller i en matberedare.
  2. Blanda smulorna med smöret. Klipp ut en rundel bakplåtspapper som är lika stor som en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, och lägg det i botten. Tryck ut blandningen i formen och grädda bottnen mitt i ugnen i ca 10 min. Låt den svalna.
  3. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda dem med kesella, crème fraiche, socker och fläderblomssaft i en kastrull. Värm det på medelhög värme tills det börjar koka.
  4. Ta kastrullen från plattan och rör ner gelatinbladen. Ställ kastrullen över ett kallt vattenbad. Häll smeten i formen och låt den stå i kylskåp i 1 tim.
  5. Hallonsås: Vispa ihop socker, vatten och maizena i en kastrull. Tillsätt hallonen och låt det koka upp. Sänk temperaturen på plattan och låt det småkoka i ca 5 min under omrörning. Såsen ska tjockna.
  6. Sila såsen genom en finmaskig sil och låt den svalna.
  7. Ta ut cheesecaken ur kylen och klicka ut såsen. Dra med en kniv för att få det fina mönstret. Låt kakan stå i kylskåp tills den har stelnat. Garnera kakan med hallon.