En läcker tårta med mandelbotten och krämig mousse.
8–10 bitar
Botten
250 g mandelmassa
125 g smör, rumsvarmt
3 ägg
Flädermousse
4 gelatinblad
100 g vit choklad
4 dl vispgrädde
3 äggulor
½ dl florsocker
1 dl flädersaft, koncentrerad
Garnering
bär, färska
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Botten: Riv mandelmassan och rör ner smöret. Tillsätt äggen, ett i taget, och blanda ihop allt till en slät smet.
3. Häll smeten i en springform, ca 24 cm i diameter. Grädda bottnen mitt i ugnen i ca 20 min. Låt den kallna helt i formen.
4. Mousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min.
5. Smält den vita chokladen över vattenbad. Vispa grädden lätt.
6. Vispa äggulor och florsocker pösigt och rör ner i grädden.
7. Krama ur gelatinbladen och smält dem i en kastrull tillsammans med 2 msk flädersaft. Rör i det smälta gelatinet och resten av saften.
8. Vänd försiktigt ner den smälta chokladen. Häll smeten i formen och låt den stå i frysen i ca 4 tim. Ta fram tårtan ca 30 min innan servering. Garnera den med färska bär.