Gör en snygg och flätad semmelkrans och skär den i portionsbitar.

Flätad semmelkrans – gör så här:

2 st

25 g jäst
2 dl mjölk, ljummen
2 ägg
¾ dl strösocker
1 krm salt
1 tsk mald kardemumma
100 g smör, rumsvarmt
8–9 dl vetemjöl

Pensling
1 ägg

Fyllning
ca 200 g mandelmassa
3–4 msk mjölk
ca 8 dl vispgrädde


Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.

3. Dela degen i 2 delar. Dela varje del i vardera 3 bitar. Rulla ut de 6 bitarna till längder, ca 60 cm. Fläta ihop dem 3 och 3 och bilda 2 kransar. Fäst ihop ändarna ordentligt och lägg varje krans i en smord form med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter. Lägg kransen ca 2 cm från kanten.

4. Låt kransarna jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.

5. Pensla bröden med upp-vispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen i 18–20 min. Låt dem svalna i formen.

6. Skär av ett lock på kransarna. Gröp ur mittsträngen på bottnarna.

7. Fyllning: Blanda ihop mandelmassan med mjölk till en kladdig massa. Lägg den i en sträng i mitten på kransarna.

8. Vispa grädden och bred ut eller spritsa den på kransarna. Sätt på locken. Pudra över florsocker innan servering.

Till detta recept rekommenderar vi den här produkten från Kökets Favoriter:
Grädda kransen i denna fina springform!