Baka en stor och läcker semmeltårta på luftig karlsbaderdeg. Semlornas drottning!

Recept: Semmeltårta

INGREDIENSER

Ca 12 bitar

Semmeldeg

  • 25 g jäst
  • 3 dl mjölk, kall
  • 1 ägg
  • 1 dl vit sirap
  • 1 krm salt
  • 1 ½ tsk mald kardemumma
  • 1 tsk bakpulver
  • 8–9 dl vetemjöl
  • 75 g smör, rumsvarmt

Fyllning

  • 400 g mandelmassa, riven
  • 1–2 dl mjölk
  • 5–6 dl vispgrädde

Pensling & garnering

  • 1 ägg
  • florsocker

GÖR SÅ HÄR:

  1. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt ägg, sirap, salt, kardemumma, bakpulver och mjöl, lite i taget. Klicka ner smöret och knåda ihop allt till en smidig deg.
  2. Låt degen jäsa under bakduk i 1–1 1/2 tim.
  3. Ta upp degen och knåda den på ett mjölat bakbord. Forma degen till en stor, rund bulle och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Platta till bullen ordentligt, till 5–6 cm tjocklek.
  4. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Pensla bullen med uppvispat ägg och grädda den längst ner i ugnen i 25–30 min. Låt den kallna under bakduk.
  6. Skär ett lock på bullen med en vass kniv. Gröp ur en del av inkråmet i underdelen med hjälp av en gaffel. Blanda det med mandelmassa och mjölk till en slät smet. Bred ut blandningen i bullen.
  7. Vispa grädden och spritsa den ovanpå mandelmassan. Lägg försiktigt på locket och pudra över rikligt med florsocker.

Recept på klassisk semla hittar du här!