Fransk äppelkaka med mandelmassa och sötmandel.

Tarte aux pommes kallar fransmännen sin äppelkaka. Ljuvligt god med mandelmassa i. Passar bra efter middagen med glass eller vaniljsås. Eftersom den är så tunn blir den inte mäktig.

Ca 8–10 bitar

3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
75 g smör, kylskåpskallt
1 ägg

Fyllning
2 ägg
1 ½ dl vispgrädde
drygt 1 dl strösocker
ca 50 g sötmandel, mald
3–4 normalstora äpplen
100 g mandelmassa, riven
mald kanel att pudra över

GÖR SÅ HÄR

1. Nyp ihop mjöl, florsocker och smör till en smulig deg.

2. Tillsätt ägget och arbeta degen så att den precis går ihop. Låt den vila
i kylskåp i 30 min. Sätt ugnen på 175 grader.

3. Kavla ut degen och klä en pajform, ca 26 cm i diameter, med den. För att sidorna på pajen ska hålla formen fäster du remsor med folie runt om.

4. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 20 min.

5. Fyllning: Arbeta snabbt ihop ägg, grädde, socker och mald mandel.

6. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i fina klyftor.

7. Fyll det förgräddade pajskalet med fyllningen och äppelklyftorna. Gör gärna ett rundmönster av äpplena. Riv över mandelmassa och pudra därefter med kanel. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30 min.