Recept på otroligt gott och lättbakat fröknäcke fullproppat med frön och toppat med flingsalt. Det bakas i en hel kaka och bryts sedan i lagom stora bitar.

Recept: Fröknäcke

INGREDIENSER

  • ½ dl linfrön
  • 
½ dl sesamfrön
  • ¼ dl pumpakärnor
  • ¾ dl solroskärnor
  • 2 dl majsmjöl
  • 1 krm salt
  • ½ dl olivolja
  • 2 ½ dl vatten
  • flingsalt

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt, ca 30 x 40 cm.
  2. Blanda alla frön och kärnor tillsammans med majsmjöl och salt i en bunke.
  3. Tillsätt oljan och rör om. Koka upp vattnet och tillsätt det. Rör allt till en jämn gröt. Skulle smeten bli för hård, tillsätt lite extra vatten.
  4. Vänd ut smeten på bakplåtspapperet. Bred ut den jämnt över hela papperet, ända ut i kanterna.
  5. Strö lite flingsalt över hela kakan.
  6. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 70 min. Låt det kallna helt.

Tips! Fröknäcke gräddas helst på låg temperatur för att det ska hinna torka och bli sprött och frasigt.

Fröknäcke i korg

Foto: Thomas Hjertén

Urgott fröknäcke fullspäckat med fyra sorters olika frön.

Linfrö används i första hand till tillverkning av linolja men också som ingrediens i exempelvis matbröd och müsli. Hela linfrön bildar ett slem som gör att maten passerar lättare genom tarmarna. I för stora mängder kan linfrön dock vara skadliga för hälsan, de innehåller nämligen ämnen som kan ge upphov till vätecyanid. Livsmedelsverket rekommenderar att det dagliga intaget av hela linfrön inte överstiger två matskedar.

 

Sesamfrön har en nötaktig smak och är rika på mineraler, E-vitamin, och protein. Fröna säljs både med utan skal. Oskalade frön innehåller en större andel järn och kalcium jämfört med skalade frön men de behöver krossas för att näring och fettsyror ska frigöras. Sesamfrön används vid brödbakning och som garnering.

Fröknäcke utan majsmjöl

Om du inte har möjlighet att baka fröknäcket med majsmjöl så går det bra att byta ut majsmjölet mot fiberhusk.

På Allt om Mat hittar du också ett riktigt bra recept på fröknäcke utan både majsmjöl och fiberhusk.

Hur länge håller fröknäcke?

Fröknäcke förvaras bäst torrt och svalt och kan hålla i flera månader.

NUVARANDE Fröknäcke
NÄSTA Mozartkulor