Ljuvlig lakritscheesecake i flera lager och konsistenser. De gulliga minimarängerna till garnering gör du enkelt själv.

Ljuvlig lakritscheesecake i flera lager och konsistenser. De gulliga minimarängerna till garnering gör du enkelt själv.

Ca 10 bitar

Botten
6 digestivekex
6 chocolate chip cookies
1 msk strösocker
75 g smör

Fyllning
300 g färskost, t ex Philadelphia
4 äggulor
1 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
¾ msk lakritsgranulat
1 dl hallonpuré (mixade hallon)
3 dl vispgrädde
3 äggvitor

Minimaränger med lakrits
30 g äggvita, (ca 1 äggvita)
3–4 droppar citronjuice, färskpressad
2 msk strösocker
½ dl florsocker
lakritsgranulat

Lakritskolasås
½ dl ljus sirap
½ dl strösocker
1 dl vispgrädde
1 tsk lakritsgranulat
svart hushållsfärg

Garnering
100 g färska bär, ex hallon & björnbär
kronblad av ätliga blommor

Gör så här
1. Botten: Mixa kexen och kakorna och blanda i strösocker. Smält smöret och rör ner det i kaksmulorna. Lägg smuldegen i en rund springform, ca 20 cm i diameter med hög kant, ca 7–8 cm. Platta till degen med baksidan av en sked. Sätt in formen i frysen under tiden du gör fyllningen.

2. Fyllning: Vispa färskost, äggulor, strösocker och vaniljsocker till en fluffig smet tills strösockret löst sig.

3. Dela upp smeten i två skålar. Rör ner lakritsgranulat i den ena och hallonpuré i den andra. Vispa grädden i en skål och äggvitorna i en annan. Vänd ner hälften av grädden i lakritsfyllningen och den andra hälften i hallonfyllningen. Gör på samma sätt med den vispade äggvitan.

4. Häll lakritsfyllningen över smulbottnen och häll sedan försiktigt hallonfyllningen över lakritsfyllningen. Sätt tårtan i frysen i minst 6 tim.

5. Maränger: Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvita och citronjuice skummigt med en elvisp. Sänk hastigheten på vispen och tillsätt hälften av strösockret. Vispa in strösockret i skummet och tillsätt sedan resten av strösockret. Öka hastigheten igen och vispa maräng­smeten i ett par minuter.

6. Sikta florsockret genom en sikt eller en finmaskig sil och vänd ner det i maräng­smeten med en slickepott. Fyll en engångsspritspåse med marängsmet och spritsa ut ca 150 små maränger på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite lakritsgranulat.

7. Grädda marängerna mitt i ugnen i 25–35 min. De ska vara torra på undersidan och lätta att flytta på. Minimarängerna kan förvaras i rumstemperatur i lufttäta burkar.

8. Lakritskolasås: Koka upp sirap, strösocker, grädde och lakritsgranulat. Låt det koka tills såsen börjar tjockna och tillsätt ett par droppar hushållsfärg. Låt såsen kallna, den kan då tjockna lite ytterligare.

9. Montering: Ta fram tårtan ur frysen. Garnera med lakrits­kolasås, minimaränger, bär och ätbara blommor. Lakritssåsen och marängerna som blir över kan du servera vid sidan av tårtan.