Fullkornslimpor med yoghurt, ett saftigt och gott bröd.

Nybakat bröd är makalöst gott och en prima energikälla som mättar bra. Fullkornslimpor med yoghurt blir väldigt saftiga.

Recept: Fullkornslimpor med yoghurt

INGREDIENSER

2 fullkornslimpor

  • 50 g jäst
  • 4 dl mjölk, ljummen
  • 50 g smör, smält
  • 2 dl naturell yoghurt, 3 procent
  • 2 tsk salt
  • 4 dl fullkornsvetemjöl
  • 1 dl vetegroddar
  • 10–11 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smula jästen i en bunke och lös upp den med mjölken.
  2. Tillsätt smör, yoghurt, salt, fullkornsmjöl, vetegroddar och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen i några minuter och låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
  3. Dela degen i två bitar och forma dem till limpor. Lägg deglimporna i var sin limpform, ca 1 ½ liter, smord eller täckt med bakplåtspapper.
  4. Nagga limporna med en gaffel och låt dem  jäsa under bakduk i ca 40 min. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Pensla bröden med vatten. Grädda dem i nedre delen av ugnen i ca 30 min.