En festlig vetekrans fylld med mandelmassa och kardemumma blir drottningen på fikabordet.

Läcker krans med härlig fyllning av mandelmassa i mitten.

2 st

50 g jäst
100 g smör
3 dl mjölk
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
ca 10 dl vetemjöl

Fyllning
100 g smör
1 dl strösocker
100 g mandelmassa
2 tsk stött kardemumma

Garnering
ägg, uppvispat
mandelspån
pärlsocker

Gör så här
1. Smula ner jästen i en degbunke. Smält smör och tillsätt mjölken. Värm blandningen till 37 grader och häll den sedan över jästen.
2. Tillsätt socker, salt och mjöl, lite i taget. Arbeta degen smidig i en assistent eller med en elvisp med degkrok. Låt degen vara ganska lös. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk till nästan dubbel storlek, ca 45 min.
3. Blanda ingredienserna till fyllningen till en smidig massa. Använd gärna en mixer så går det lättare.
4. Dela degen i 2 lika stora delar och sedan varje del i 4 bitar. 3 delar rullas ut till långa längder och flätas samman till en rund ring. Resterande del plattas ut till en rund platta som läggs inuti flätan. Gör likadant med de andra 4 bitarna. Lägg kransarna på plåtar med bakplåtspapper på.
5. Täck kransarna med bakdukar och låt dem jäsa tills degen reser sig igen efter lätt tryck, ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Pensla kransarna med ägg och klicka ner fyllningen i mitten. Strö mandelspån på fyllningen i mitten och pärlsocker på flätan.
7. Grädda kransarna mitt i ugnen i ca 15 min.