Gáhkku, eller glödkaka, är ett gott samiskt tunnbröd som steks i gjutjärnspanna.

Recept: Gáhkku – ett samiskt tunnbröd

INGREDIENSER

810 st

  • 25 g jäst
  • 2 ½ dl mjölk, fingervarm
  • 1 msk strösocker
  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 1 tsk salt
  • 6–7 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp.
  2. Tillsätt strösocker, smör, salt och vetemjölet, lite i taget. Knåda allt till en smidig deg. Smöra eller olja in en bunke och lägg i degen. Täck den med plastfolié. Låt den jäsa i ett varmt rum till dubbel storlek, ca 1 tim.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den en stund. Dela degen i 8–10 lika stora bitar och kavla ut dem till rundlar, ca 1/2 cm tjocka. Nagga dem med en gaffel.
  4. Värm upp en torr gjutjärnspanna och stek rundlarna 1–2 min på vardera sida. Linda in dem i en handduk och ät direkt till en renskavsgryta!