Rustik öppen paj med ­mandelkräm och äpplen som är oemotståndligt god. En öppen paj med äpplen och ljuvlig mandelkräm.

Recept: Galette med äpplen & mandelkräm

INGREDIENSER

8–10 bitar

Pajdeg

  • 150 g smör, kylskåpskallt
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 1 äggula

Mandelkräm

  • 250 g mandelmassa
  • 50 g smör
  • 1 ägg

Fyllning

  • 2–3 äpplen
  • 1 tsk mald kanel
  • 1 msk strösocker

GÖR SÅ HÄR:

  1. Pajdeg: Skär smöret i kuber och lägg i en bunke. Tillsätt vetemjöl och strösocker och nyp ihop degen till smulor.
  2. Vispa upp äggulan lite och arbeta snabbt ihop den med degsmulorna till en deg. Låt degen vila i kylskåp insvept i plastfolie i minst 30 min.
  3. Mandelkräm: Riv mandelmassan och smält smöret. Blanda ihop mandelmassa, smör och ägg och rör till en smidig kräm.
  4. Kärna ur och skär äpplena i tunna ringar. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Kavla ut degen till en rundel eller en oval, 35–40 cm i diameter, på ett mjölat bakbord. Lyft över den till en plåt med bakplåts­papper. Vik upp en kant runt om degen, ca 3 cm bred.
  6. Bred ut mandelkrämen på pajbottnen. Fördela äppelringarna över och strö över kanel och strösocker.
  7. Grädda pajen mitt i ugnen i 45–55 min. Servera pajen ljummen med vaniljsås eller vaniljglass.
Galette med äpplen & mandelkräm

Galette med äpplen & mandelkräm

Missa inte: Äppelpaj med rostade hasselnötter & kolasås!

NUVARANDE Galette med äpplen & mandelkräm
NÄSTA Muffins med svamp & mögelost