Goda och lättbakade gifflar med hasselnötskräm.

Recept: Gifflar med hasselnötskräm

INGREDIENSER

36 st

  • 50 g jäst
  • 150 g smör
  • 3 dl mjölk
  • 1 ½ dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • 1 ägg
  • 11–12 dl vetemjöl

Fyllning

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 250 g hasselnötskräm, t ex Nutella

Pensling & garnering

  • 1 ägg
  • ev flagad mandel
  • ev pärlsocker

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret, häll på mjölken och låt blandningen bli fingervarm, ca 37 grader. Lös upp jästen med lite av vätskan.
  2. Tillsätt resten av vätskan, socker, salt och ägg. Blanda till sist i mjölet, inte allt på en gång, och bearbeta degen smidig. Låt den jäsa under bakduk i 50–60 min.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda smör och hasselnötskräm i en skål.
  4. Ta upp degen och knåda den lätt. Dela den i 4 delar. Kavla ut varje del till en stor rundel och skär den i 8 trekanter.
  5. Lägg en klick fyllning på den bredaste delen. Rulla ihop gifflarna med start från den bredaste delen.
  6. Lägg gifflarna med skarven nedåt på plåtar med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min.
  7. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö eventuellt på flagad mandel eller pärlsocker.
  8. Grädda gifflarna mitt i ugnen i 7–8 min. Låt dem svalna på galler. Det går utmärkt att frysa bullarna.

Grundrecept på vetedeg hittar du här!