Baka saftiga gifflar och toppa dem med sesamfrön.

Gifflar är saftiga små bröd toppade med sesamfrön.

Ca 32 st

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 tsk salt
1 ägg
1 ½ msk honung
2 msk rapsolja
5 dl rågsikt
10–12 dl vetemjöl

Pensling & garnering
1 ägg
sesamfrön

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills den lösts upp.

2. Tillsätt salt, ägg, honung, olja, rågsikt och mjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.

3. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.

4. Dela degen i 4 bitar. Kavla ut dem till rundlar, ca 40 cm i diameter, på ett mjölat bakbord. Dela dem i 8 trekantiga bitar med en pizzaskärare eller en vass kniv.

5. Rulla ihop de trekantiga bitarna från den breda sidan in mot spetsen. Böj ”rullarna” något och lägg dem med spetsen nedåt på en plåt med bakplåtspapper.

6. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.

7. Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.

8. Grädda bröden mitt i ugnen i 13–16 min. Låt dem svalna på ett galler.