En extremt saftig, enkel och lättgjord glutenfri saffranskaka med mycket smak av saffran. Serveras gärna med lingongrädde.

Recept: Glutenfri mjuk saffranskaka

INGREDIENSER

8–10 bitar 

Saffranskaka

  • 175 g smör
  • 1 kuvert saffran (1/2 g)
  • 2 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1 ½ dl mjölk
  • 1 tsk fiberhusk
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 ½ dl mandelmjöl (70 g)
  • 1 dl potatismjöl (80 g)
  • 2 ½ dl glutenfri mjölmix,  t ex Semper fin mix (150 g)

Lingongrädde

  • 1 ½ dl lingon
  • ¾ dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde

Garnering

  • florsocker

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna något. Blanda ner saffranet och låt det stå i några minuter.
  2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt saffranssmöret till äggsmeten tillsammans med mjölken.
  3. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Rör ner dem i smeten. Häll smeten i en smord form med löstagbara kanter, ca 24 cm i diameter.
  4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 45 min. Täck kakan med aluminiumfolie när den börjar få färg. Låt den svalna.
  5. Lingongrädde: Rör ihop lingon och strösocker i en skål. Låt det stå tills lingonen tinat om du använder frysta lingon. Vispa grädden och blanda ner de rårörda lingonen i den.
  6. Pudra florsocker över kakan vid servering och servera den med lingongrädde.
Saffranskaka med lingongrädde

Fluffig och väldigt god mjuk kaka som blir ännu bättre med lite lingongrädde.