Glutenfria kanelbullar som är saftiga och goda.

Fördegen ger mer smak och gör bullarna saftiga och hållbara. Bullarna kan hålla i en tätslutande burk någon dag, värm dem bara lite grann innan servering så smakar de som nybakade igen. Annars förvaras de i frysen när de har kallnat.

Recept: Glutenfria kanelbullar

24 stora

Fördeg
5 g jäst
1 ¼ dl vatten, kallt
1 ½ dl rårismjöl

Deg
50 g jäst
4 dl mjölk, kylskåpskall
2 ägg, vispade
150 g smör, rumsvarmt
2 dl råsocker
2 dl potatismjöl
6 dl rårismjöl 
½ dl pofiber
½ dl fiberhusk
2 tsk vaniljpulver
1 msk mald kanel
1 msk kardemumma, stött
1 tsk havssalt

Fyllning
50 g smör, rumsvarmt
½ dl råsocker
½ dl mald kanel

Pensling & garnering
1 ägg, uppvispat 
pärlsocker eller mandelspån

GÖR SÅ HÄR

1. Fördeg: Rör ihop jäst, vatten och rårismjöl i en skål. Plasta och ställ in skålen i kylen över natten. Det går även bra att göra fördegen samma dag och ha den stående i rumstemperatur, gärna på en varm plats. Fördegen har kommit i gång när den har rest sig och börjat bubbla.

2. Deg: Rör ut jästen i mjölken och tillsätt äggen och smöret. Rör i fördegen.

3. Blanda alla torra ingredienser och rör ihop dem med mjölkblandningen samtidigt som du blandar kraftigt. Kör degen i en degblandare i 5 min. Plasta bunken och låt degen jäsa i 2 tim.

4. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar. Kavla ut varje del till en ca 1 ½ cm tjock platta. Bred på smör och strö över råsocker samt kanel.

5. Rulla ihop degen från lång-sidan och skär rullen i 12 bitar. Lägg bullarna i bullformar eller direkt på bakplåtspapper. Plasta och låt dem jäsa i 45 min. Sätt ugnen på 225 grader.

6. Pensla bullarna med ägg, vispat med 1 tsk vatten. Strö över pärlsocker eller mandelspån. Grädda bullarna mitt i ugnen i 11–13 min eller tills de har fått fin färg. Låt dem svalna på ett galler.

Grundrecept till klassiska kanelbullar

På vår systersajt Allt Om Mat hittar du bästa receptet på klassiska kanelbullar.