Baka en underbart god kaka med mandel och mörk blockchoklad.

Den här läckra och något tunga kakan håller sig saftig och god i ett par veckor i kylskåp.

Recept: Godaste julkakan

INGREDIENSER

  • 200 g sötmandel
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 2 ½ dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • 6 ägg
  • 130 g vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ citron, rivet skal
  • 1 tsk mald kanel
  • 200 g mörk choklad, grovhackad

GÖR SÅ HÄR:

  1.  Sätt ugnen på 175 grader. Mal mandeln fint i kvarn.
  2. Rör smöret vitt och pösigt med socker och salt. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om väl mellan varje ägg.
  3. Blanda mjöl och bakpulver. Tillsätt det under omrörning tillsammans med mandel, citronskal, kanel och till sist chokladen.
  4. Skrapa ner den tjocka, tröga smeten i en välsmord och bröad sockerkaksform, ca 1 1/2 liter. Grädda kakan mitt i ugnen i 50–60 min eller längre. Prova med sticka om den är klar. Täck kakan med aluminiumfolie under slutet av gräddningen så att den inte får för mycket färg.
  5. Ta kakan ur ugnen så snart den lossnar från kanterna men kanske har kvar en lite kladdig kärna. Låt den svalna i formen. Kakan är hållbar i ett par veckor i kylen om den förvaras i en tät plastpåse.

Tips på hur du lyckas med sockerkakan hittar du här

NUVARANDE Godaste julkakan
NÄSTA Enkel rabarberkaka