Tryfflar är så enkla att göra och smaksätta efter eget behag!

Inför julbordet på jobbet trillas det både köttbullar och tryfflar i en aldrig sinande ström, känns det som 🙂 En enkel hasselnötstryffel med få ingredienser är ett givet inslag!

Hasselnotstryfflar_web_1

ca 40 st

400 g mörk choklad, hackad
180 g vispgrädde (1,8 dl)
100 g hasselnötscréme (ca 4 msk)

Topping
100 g hasselnötter, rostade

GÖR SÅ HÄR
1. Lägg chokladen i en bunke.

2. Häll grädden i en kastrull och koka upp till precis innan det blir bubblor. Häll grädden över chokladen och rör tills chokladen smält. Tillsätt hasselnötscrémen. Om chokladen inte smälter helt kan du värma bunken i vattenbad tills den gör det.

3. Låt svalna lite och ställ sedan i kylskåpet över natten, eller iallafall tills den stelnat nog för dig att rulla små bollar.

4. Finhacka hasselnötterna i en mixer eller för hand och lägg smulet i en djup skål.

Att rulla för hand är körigt för chokladen smälter ju och bollarna blir inte så fina och runda som jag vill ha dem 🙂 Så för att lösa det gör jag så här:

5. Ta en matsked tryffel, rulla så runt och fint du kan och rulla sedan i hasselnötssmulet. Gör så tills smeten tar slut. Ta nu varje boll, dela den i två och rulla igen så blir de rundare och finare och rulla en gång till i hasselnötssmulet. En massa ”rulla” blev det här 🙂

6. Förvara dem i kylskåp, men inte för länge – de ska njutas!

Hasselnotstryfflar_web_2