Saftig och lättbakad limpa med grahamsmjöl och honung.

Saftig och lättbakad limpa med grahamsmjöl och honung.

2 limpor

50 g smör
4 ½ dl mjölk
25 g jäst
2 tsk strösocker
7 dl grahamsmjöl
1 ½ dl honung, flytande
2 tsk salt
6–7 dl vetemjöl

Gör så här
1. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm det fingervarmt, ca 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med lite av den varma vätskan. Tillsätt strösockret och resten av vätskan.

2. Vispa ihop jästblandningen med hälften av grahamsmjölet, honungen och saltet.

3. Rör i resten av grahamsmjölet. Tillsätt vetemjölet, lite i taget.

4. Knåda degen på lätt mjölat bakbord i 10–15 min tills den blir smidig och elastisk. Låt den jäsa övertäckt med plastfolie till dubbel storlek, ca 1 tim.

5. Knåda degen smidig och dela den i två lika stora bitar. Forma dem till två limpor och lägg dem i smorda 1 ½-litersformar.

6. Täck formarna med plastfolie och låt bröden jäsa till dubbel storlek i 30–45 min. Sätt ugnen på 200 grader.

7. Grädda limporna mitt i ugnen i 20 min, lägg aluminiumfolie över dem och grädda i ytterligare 15 min.