Ost och vitlök i brödet gör det extra smakrikt och gott. Baka med en lagrad ost eller en mildare variant och hitta ditt eget prefekt smaksatta vitlöksbröd.

Recept: Gratinerat vitlöksbröd

INGREDIENSER

12–14 bitar

  • 25 g jäst
  • 2 ½ dl vatten, fingervarmt
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 6–7 dl vetemjöl

Garnering

  • 1–2 msk rapsolja
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • ca 200 g ost, riven
  • persilja, färsk

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten, olja, salt och vetemjöl, lite i taget.
  2. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.
  3. Kavla ut degen, ca ½ cm tjock, på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. Sätt ugnen på 250 grader.
  5. Tryck hål i degen med pekfingret så att inga luftbubblor bildas under gräddningen.
  6. Garnering: Blanda olja och vitlök i en skål. Pensla blandningen på degplattan och strö över ost och persilja.
  7. Grädda brödet mitt i ugnen i 13–15 min eller tills det fått fin färg. Låt det svalna på plåten. Skär brödet i bitar med en vass kniv.
Gratinerat vitlöksbröd

Foto: Roger Olsson

Gratinerat vitlöksbröd