Rustika och goda rågkakor bakar du med enkelt recept.

Ett frukostbröd med råg för dig som ­gillar frön och fibrer.

Recept: Grova rågkakor

INGREDIENSER

12 st

  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 1 dl fiberhavregryn
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 1 ½ tsk salt
  • 2 msk rapsolja
  • ½ dl chiafrön
  • ½ dl sesamfrön
  • 8–9 dl rågsikt

Garnering

  • fiberhavregryn

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Rör ner havregrynen och rågmjölet. Låt blandningen stå i ca 5 min.
  2. Tillsätt salt, olja, chiafrön, sesamfrön och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
  3. Knåda igenom degen på mjölat bakbord. Dela den i 12 bitar. Rulla bitarna till bollar och platta ut dem till rundlar, ca 11 cm i diameter. Gör ett hål i mitten, ca 2 cm i diameter.
  4. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper. Nagga ytan med en gaffel. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
  5. Pensla bröden med vatten och strö över fiberhavregryn.
  6. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på ett galler.