En god och lyckad paj ska ha en spröd och frasig botten. Här får du de bästa tipsen för att lyckas med din pajdeg. Äggulan kan uteslutas men tillsätt då eventuellt lite mer vatten för en bra konsistens på degen.

Här får du recept – och en beskrivande guide på hur du gör –på en klockren pajdeg. Den funkar lika bra till matpaj som söta pajer, om du bara justerar lite. Lycka till!

Pajdeg – samlade grundrecept

Recept på pajdeg – till matpaj

Ingredienser:

 • 125 g smör, kylskåpskallt.
 • 1 nypa salt.
 • 3 dl vetemjöl.
 • 1 äggula.
 • 1–2 msk vatten, iskallt.

Tips för en krispig pajdeg: Pensla med äggvita

Recept på pajdeg – till efterrättspaj

Ingredienser:

 • 125 g smör, kylskåpskallt.
 • ½ dl strösocker.
 • 3 dl vetemjöl.
 • 1 äggula.
 • 1–2 msk vatten, iskallt.

Recept på pajdeg utan smör

Fett i någon form behövs i pajdeg. Och om du inte vill ha smör så kan du byta ut det mot olja. Använd ovanstående recept men byt ut 125 g smör mot 1,5 dl olivolja, eller annan valfri olja.

Glutenfri pajdeg – enkelt och snabbt

Om du eller någon som ska gotta på din paj inte tål gluten kan du förhålla dig till recepten här ovan, men justera dem en gnutta. Du byter helt enkelt ut vetemjölet mot ett glutenfritt alternativ, såsom: potatismjöl, mandelmjöl eller durramjöl.

Recept på pajdeg – för LCHF

Du kan justera din pajdeg i närmast otaliga varianter, så givetvis går det att tillmötesgå en LCHF-diet. Vad du då gör är att förhålla dig till recepten ovan men byter ut vetemjölet mot mandelmjöl och kokosmjöl – och slänger in lite fiberhusk för att göra pajen lite extra fiberrik.

GÖR SÅ HÄR:

 1. Skär smöret i småbitar. Tillsätt salt (till matig pajdeg) och socker (till söt pajdeg), mjöl och äggula. Nyp ihop allt med fingrarna eller kör blandningen i en matberedare till en smulig massa. Tillsätt vatten, lite i taget, efter behov. Blanda ihop allt till en degboll.
 2. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
 3. Kavla ut degen tunt eller tryck ut den med händerna i en pajform, 24–26 cm i diameter, ända upp på kanterna.
 4. Nagga degbottnen med en gaffel. Förgrädda den mitt i ugnen i 10–15 min. Om du har en blöt fyllning kan du pensla degen med äggvita efter ca 10 min så bildas ett ytskikt som står emot vätskan.
 5. Ta ut pajformen ur ugnen. Lägg i fyllningen och grädda den längst ner i ugnen i 30–40 min eller tills den har fått fin färg.
Grundrecept på pajdeg - Pajskal i form

Foto: Thomas Hjertén

Nagga bottnen för att undvika luftbubblor.

Tips! Pensla med äggvita om du har en blöt fyllning.

Här kommer några vanliga frågor när det kommer till pajdeg.

Varför naggar man pajdeg?

Den främsta orsaken till att man naggar sin pajdeg är för att den inte ska resa sig när man gräddar den i ugnen. Det kan även bidra till att degen blir frasig och spröd, vilket man vill!

Hur länge håller en pajdeg i kylen?

Livslängden kan variera lite beroende på vilken temperatur som kylskåpet är inställd på, men man brukar säga att pajdeg som lindas in i plastfolie håller ungefär fem dagar.

Varför ska man inte knåda pajdeg länge?

När man knådar en deg som innehåller vetemjöl blir glutentrådarna starka och det gör att brödet får volym och blir luftigt och saftigt. Kakor och pajer ska vara frasiga och spröda. Det blir de inte om man bearbetar degen för länge.