Mjuka hålkakor med anis & fänkål som är goda till frukost och på buffén.

Mjuka hålkakor med anis & fänkål som är goda till frukost och på buffén.

Recept: Hålkakor med anis & fänkål

INGREDIENSER

Ca 8 st hålkakor

  • 50 g jäst
  • 6 dl mjölk, fingervarm
  • 2 tsk salt
  • ¾ dl ljus sirap
  • 75 g smör, smält
  • ½ tsk mald anis
  • ½ tsk mald fänkål
  • 13–14 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp.
  2. Tillsätt salt, sirap, smör, anis, fänkål och rågsikt, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.
  3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
  4. Knåda igenom degen på mjölat bakbord. Dela den i 8 delar och forma dem till runda bullar. Platta eller kavla ut dem till runda kakor, 13–15 cm i diameter, och gör ett hål i mitten, ca 3 cm i diameter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Nagga brödkakorna med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 220 grader.
  6. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–13 min. Låt dem svalna på ett galler under en bakduk.