Baka och bjud på smarriga bitar med färska bär.

Goda bars med blåbär och hallon. Ät dem som de är eller som paj med vaniljsås eller glass.

24 bitar

Deg
220 g smör, kylskåpskallt
210 g strösocker (2 ½ dl)
375 g vetemjöl (6 ¼ dl)
5 g bakpulver (1 tsk)
55 g ägg (1 st)
10 g vaniljsocker (1 msk)

Fyllning
100 g strösocker (1 dl +1 msk)
8 g maizena majsstärkelse (1 msk)
250 g blåbär, färska
300 g hallon, färska
1 citron, skalet från hela & saften från halva

Gör så här
1. Deg: Sätt ugnen på 180 grader (varmluft) eller 200 grader (vanlig ugn). Smörj kanterna på en bakform, 22 x 30 cm, med smör och täck bottnen med bakplåtspapper.

2. Skär smöret i tärningar och blanda det med socker, mjöl, bakpulver, ägg och vaniljsocker i en bunke. Nyp ihop degen med fingertopparna till en smuldeg. Fördela hälften av degen i formen och platta till ytan.

3. Fyllning: Rör ihop socker och maizena i en skål.

4. Blanda blåbär och hallon med citronskal och saft i en bunke. Vänd ner sockerblandningen.

5. Fördela fyllningen jämnt i formen och smula över resten av degen. Grädda kakan mitt i ugnen i 42–45 min, tills ytan fått en fin gyllenbrun färg. Låt den svalna, skär i rutor och förvara dem torrt.