En svalkande kokossundae för varma och lata sommardagar.

Underbart goda sommarsmaker­ som rundas av med krispiga maränger.

8–10 port

Rosa minimaränger
4 äggvitor
2 ¾ dl strösocker
½ tsk pressad citronsaft
ett par droppar röd hushållsfärg

Kokosglass
4 dl mjölk
1 dl vispgrädde
2 dl kokosgrädde, t ex Kung Markatta eller Ica Asia
6 äggulor
2 dl strösocker
2 msk riven kokos

Hallonglass (6–8 port)
1 vaniljstång, bourbon (eller 1 tsk vaniljsocker)
4 dl mjölk, 3 procent
3 dl vispgrädde
6 äggulor
2 dl strösocker
3 dl hallonpuré, mixade & passerade hallon

Hallonsås
400 g hallon
4 msk florsocker

GÖR SÅ HÄR
1. Maränger: Sätt ugnen på 100 grader. Blanda äggvitorna, sockret och citronsaft i en rostfri skål. Sätt den över vattenbad på spisen och vispa kraftigt för hand tills sockret löst sig eller tills marängen är ca 55 grader. Lyft bort skålen från vattenbadet och ställ ner den på bänken och fortsätt vispa med elvisp tills marängen svalnat helt. Droppa i färgen.

2. Fyll en spritspåse med stjärntyll och spritsa små maränger på en plåt med bakplåts-papper. Man kan spritsa marängerna ganska tätt. Grädda dem mitt i ugnen i ca 1 tim. Blir det maränger över så kan man förvara dem i en lufttät burk i rums­temperatur.

3. Kokosglass: Koka upp mjölk, grädde och kokosgrädde i en rostfri kastrull.

4. Vispa äggulor och socker luftigt. Häll den varma gräddmjölken över gulorna i en jämn stråle, vispa under tiden och häll tillbaka allt i kastrullen. Sjud blandningen till 85 grader eller tills den börjar tjockna under kraftig vispning. Ta kastrullen från värmen, det får inte koka. Häll upp massan i en bunke och kyl ner. Låt gärna glassmassan stå i kylen och mogna över natten för bästa resultat, eller låt den kallna och kyl ner den i kylen innan den hälls i en glassmaskin.

5. Sila av och kör glassen i en glassmaskin. Strö kokos över och ställ in glassen i frysen 1–2 tim och servera den därefter.

6. Hallonglass: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur den. Koka upp mjölk, grädde med vaniljstång och frön i en rostfri kastrull.

7. Vispa äggulor och socker luftigt. Häll den varma gräddblandningen över gulorna under vispning och häll tillbaka allt i kastrullen och rör om. Sjud blandningen till 85 grader eller tills den börjar tjockna under kraftig vispning. Ta kastrullen från värmen, det får inte koka. Häll upp massan i en bunke och kyl ner den. Låt gärna glassmassan stå i kylen över natten för bästa resultat. Sila av den, blanda i hallonpurén och kör massan i glassmaskin. Ställ in glassen i frysen 1–2 tim och servera den därefter.

8. Hallonsås: Mixa hallonen och tillsätt florsocker, passera hallonen genom en finmaskig sil.

9. Servering: Lägg upp kokos- och hallonglass i coupeglas. Ringla över hallonsås och lägg på rosa maränger.

NUVARANDE Hallon- & kokossundae med rosa maränger & hallonsås
NÄSTA Citron- & marängsemifreddo med platta maränger