Låt de fluffiga havrebröden bli matiga frukostmackor eller ingå i picknickkorgen.

Låt havrebröden bli matiga frukostmackor eller ingå i picknickkorgen.

12 st

3 ½ dl havregryn, glutenfria
50 g jäst
3 ½ dl rismjöl
1 ½ dl potatismjöl eller maizena majsstärkelse
2 tsk salt
½ dl fiberhusk (psylliumfrömjöl)
½ dl pofiber
2 ägg
2 msk raps- eller olivolja
2 msk honung
7 dl vatten, fingervarmt

Pensling & garnering
1 ägg, lätt uppvispat
½ dl havregryn, glutenfria

Gör så här
1. Mixa havregrynen till ett mjöl i en mixer. Smula ner jästen i en bunke. Blanda havregryn, rismjöl, potatismjöl/maizena, salt, fiberhusk och pofiber i en bunke.

2. Vispa ihop ägg, olja och honung i en skål.

3. Häll vattnet över jästen och tillsätt äggblandningen. Vänd ner de torra ingredienserna och blanda ihop allt till en ganska lös och klibbig deg, rör ordentligt. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.

4. Ta upp degen, med hjälp av en skrapa eller slickepott, på lätt mjölat bakbord, använd rismjöl. Forma degen till en längd utan att knåda ut luften.

5. Dela degen i 12 bitar och forma dem till runda bullar med ”lätta händer” så att luften behålls. Lägg bullarna på en plåt med bakplåts­papper och låt dem jäsa under bakduk i 30 min.

6. Pensla bröden med ägg och strö över havregryn. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 20 min. Låt dem svalna ett par minuter, flytta över bröden på ett galler och låt dem svalna helt under en bakduk.

 Prenumerera på vårt nyhetsbrev här!