Jättegoda kakor gjorda i mandelformar med god vaniljkrämsfyllning. Formarna ska fyllas precis när man ska servera dem.

Jättegoda kakor gjorda i mandelformar med god vaniljkrämsfyllning. Formarna ska fyllas precis när man ska servera dem. De är bra att bjuda på eftersom man kan förbereda allt utom sista momentet.

16–20 st

150 g smör
1/2 dl strösocker
2 1/2 dl havregryn
2 1/2 dl vetemjöl

Fyllning
vaniljkräm (se recept i faktaruta till höger)
färska bär

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull.

2. Rör ner socker, havregryn och mjöl. Blanda allt till en deg.

3. Smörj metallformar (sådana som man använder till mandelmusslor) och tryck
ut degen i dem.

4. Grädda kakorna i 10–12 min, tills de får lite färg. Låt dem svalna i formarna och knacka sedan försiktigt loss dem.

5. Fyll formarna med vaniljkräm. Om du vill kan du röra ut vaniljkrämen med lite extra vispad grädde. Garnera med färska bär.

Läs mer:
bullar med krossad choklad och vanilj
vaniljkringlor