På ett kalas med havstema är den här prinsesstårtan pricken över i.

På ett kalas med havstema är vår havsblå prinsesstårta pricken över i. 

12–15 bitar

4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Vaniljkräm
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 äggulor
1 msk maizena majsstärkelse
1 msk strösocker
1 msk vaniljsocker

Fyllning & garnering
4 dl vispgrädde
1 dl hallonsylt
500 g marsipan, till lock & garnering
hushållsfärg, blå, röd & grön
florsocker, till kavling

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och strösocker ljust och pösigt.

2. Blanda ihop vetemjöl, potatis­mjöl och bakpulver i en bunke. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och blanda försiktigt till en jämn smet.

3. Häll smeten i en springform, 23 cm i diameter, smord och bröad med vetemjöl. Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–40 min. Känn efter med en sticka att den är klar.

4. Ta ut kakan och låt den svalna ca 10 min i formen innan den vänds upp på galler och får svalna helt.

5. Vaniljkräm: Blanda grädde, mjölk, äggulor, maizena och strösocker i en liten kastrull. Sjud krämen på svag värme under vispning tills den tjocknat, men var försiktig så att den inte kokar. Låt krämen svalna och smaksätt den med vaniljsockret.

6. Vispa grädden till fyllningen tjock.

7. Dela kakan i tre tårtbottnar. Bred hallonsylt på den nedersta bottnen. Lägg på den andra bottnen och bred över vaniljkrämen. Lägg på den sista bottnen. Täck tårtan med en kulle av vispgrädde för att skapa tårtans runda form. Se även till att ha ett tunt lager grädde på sidan av bottnarna så de täcks helt.

8. Färga ca 300 g marsipan blå och kavla ut den till ett tunt runt lock. Använd florsocker så att marsipanen inte fastnar i underlaget när du kavlar. Florsocker kan också användas för att få ”luftbubblor” på locket. Strö ut lite florsocker i olika stora klumpar på locket och kavla på dessa för att få dem att fästa.

9. Lägg försiktigt marsipanlocket över tårtan. Se till att hela tårtan täcks och forma marsipanen med händerna för att undvika veck. Skär rent kanten med en vass kniv.

10. Färga resten av marsipanen grön och rosa och forma den till alger och små bläckfiskar som du garnerar tårtan med.

Fler fina tårtor:

Traktortårta
Chokladbomb
Annorlunda jordgubbstårta

 Prenumerera på vårt nyhetsbrev här!