Att gör och smaksätta sin egen yoghurt är både enkelt och billigt.

Jag är storkonsument av yoghurt och filprodukter – det är både gott till frukost och i mjuka kakor 🙂 Och såklart är det mycket godare och roligare med yoghurt som man gjort själv! Jag sätter 1-2 liter i veckan och kan fortsätta på samma kultur i ca 3 veckor – ibland kortare, ganska sällan längre. Sa jag att det är busenkelt att göra hemmagjord yoghurt också?

Yoghurt

För bildens skull smaksatte jag yoghurten i burken med bär – det gör jag normalt inte. Jag håller den naturell och smaksätter när jag ska äta. Så jag kan använda den i bakning också 🙂

Till 1 liter youghurt

1 liter mjölk, 3%
3 msk naturell yoghurt med levande bakteriekultur, typ acidophilus, dofilus, bifidus

GÖR SÅ HÄR

Yoghurt_4

1. Häll 1 liter mjölk i en tjockbottnad kastrull. Värm tills mjölken börjar sjuda och bubbla lite i kanterna – 87-90 grader.* Vispa lite lugnt så du inte bränner fast mjölken i botten. En termometer är bra att ha!

2. Ta bort från plattan och låt svalna till lite varmare än fingervarmt – 43-46 grader på ett ungefär.

Yoghurt_3

3. Vispa samman 1 dl av den varma mjölken med 3 msk yoghurt. Rör ner den blandningen i den varma mjölken och sätt på ett lock. Låt stå i 12 timmar i rumstemperatur.

Yoghurt_2

4. Efter 12 timmar har mjölken stelnat till en massa.

Yoghurt_1

5. Smaksätt med 225 g bär om du vill. Häll eller sleva upp i en burk som får plats i kylskåpet.

* Att sjuda mjölken gör att proteinerna i mjölken förändras och slutresultatet blir en tjockare, mindre rinnigt slutresultat vilket är vad jag vill ha! Det lär gå att hoppa över den här första uppvärmningen av mjölken för att göra en mer Raw-anpassad yoghurt. Jag har dock aldrig provat.