Len parfait med hjortron. Servera den gärna tillsammans med knäckiga havreflarn.

Recept: Hjortronparfait med havreflarn

Ca 6 port

  • 3 äggulor
  • ½ dl florsocker
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl hjortronsylt

Havreflarn, 25–30 st

  • 75 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 krm bakpulver
  • ½ tsk vaniljsocker
  • 1 ½ msk vispgrädde
  • 2 msk ljus sirap

Gör så här

  1.  Vispa äggulor och florsocker i några minuter så att det blir riktigt krämigt.
  2. Vispa grädden tills den blir något tjockare än filmjölk i konsistensen.
  3. Blanda ner sylten i äggblandningen. Vänd ner grädden i smeten.
  4. Häll upp smeten i en form, ca 1 ½ liter, klädd med plastfolie. Täck formen med aluminium- eller plastfolie. Frys in den i minst 5 tim eller över natten.
  5. Ställ in parfaiten i kylen ca 15 min innan servering.
  6. Havreflarn: Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Låt det svalna något.
  7. Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt grädde och sirap. Rör ner smöret.
  8. Klicka ut smeten på plåtar med bakplåtspapper. Lägg dem inte för tätt då de flyter ut under gräddningen.
  9. Grädda kakorna mitt i ugnen i 5–6 min. Låt dem kallna på galler.