Ett ljuvligt recept på tartelette – som en blåbärspaj i miniformat.

Gör en enkel mördeg och en god fyllning och så har du en vacker tartelett på fikabordet!

6 stora, 6 cm diameter

Mördeg
5 ½ dl vetemjöl
2 dl florsocker
175 g smör, kylskåpskallt
4 äggulor

Fyllning
150 g blåbär
1 msk maizena majsstärkelse
1 ½ msk strösocker
2 msk vatten

Crumble
½ dl vetemjöl
1 citron, rivet skal
20 g smör, kylskåpskallt
1 ½ msk strösocker 

GÖR SÅ HÄR

1. Blanda vetemjöl och florsocker i en bunke.

2. Skiva ner smöret och blanda till en smulig massa.

3. Rör i äggulorna och arbeta samman till en deg. Vira in den i plastfolie och lägg den i kylen i 1 tim.

4. Smörj formarna, vi har använt 24 små tartelettfomar, ca 4 cm i diameter, och 6 muffinsformar i plåt, ca 6 cm i diameter, men det går lika bra med vanliga stora musselformar, ca 8 cm i diameter.

5. Rulla en liten boll i taget av degen. Tryck ut den i formen och arbeta runt med tummarna. Skär bort eventuellt överskott.

6. Sätt ugnen på 200 grader.

7. Fyllning: Lägg hälften av blåbären i en kastrull tillsammans med maizena, strösocker och vatten. Koka upp det utan lock och rör om hela tiden. Ta bort kastrullen från värmen när det börjat tjockna, efter 3–4 min. Rör i resterande blåbär.

8. Crumble: Blanda vetemjöl, citronskal, smör och strösocker till en smulig deg.

9. Klicka i blåbärsröran i de degklädda formarna och toppa med crumble.

10. Grädda kakorna mitt i ugnen i 15 min eller tills de är gyllene.

 

Missa inte receptet på citrontarteletter här!